Hamilelikte Az Kilo Almak
Hamile bireylerin düşündüğü konulardan biri hamilelikte çok fazla kilo almamak ve hamilelikten sonra tekrar eski haline gelip gelemeyeceğini düşünmektir. Hamile iken kilo alımı ve verme hakkında yapılması gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Hamilelikte Az Kilo Almak
Hamilesiniz ve kilolu bir bireysiniz. Eğer bir anda gereğinden fazla kilo aldıysanız bu sizin için tehlike oluşturabilir. Öncelikle şu konuya açıklık getirmeliyiz. Hamilelik sürecinde kilonuzda artış yaşanabilir. Bu durumda gerektiğinden fazla yememeniz gerekmektedir. Bebeğiniz olduğundan dolayı ilk 3 aydan sonra 450 kaloriye kadar fazla yiyebilirsiniz. Hamilelik süreciniz tamamlandıktan ve bebeğiniz doğduktan sonra kilonuz eski haline geri dönecektir. Yani bu konuda bir sorununuz olmasın.
Hamilelikte az kilo almak için yapmanız gereken bir diğer şey ise aldığınız kalorilere dikkat etmektir. Örneğin sizin günlük kalori ihtiyacınız yani yaktığınız kalori 2000 ise yemek yerken 2000 kalori civarında yemelisiniz. Bu sayede hem kilonuzu korursunuz, hem hamilelikten sonra eski kilonuza geri dönebilirsiniz.
Hamilelikte Az ve Çok Kilo Almanın Etkileri
Hamilelikte az kilo almak, bebeğin prematüre doğmasını işaret ediyor olabilir. Yani bebeğini gereğinden daha erken doğacaktır. Bunu anlamanız için doktorunuza danışmalısınız. Eğer hamilelik sürecinde aşırı kilolu iseniz bu size bazı dezavantajlar sağlayacaktır. Yağ oranınız artacağı için bebeğin incelenmesi zorlaşabilir, sizde ve bebeğinizde bazı rahatsızlıklara sebep olabilir, erken doğum yapma riskini artırır, daha büyük bir bebek sahibi olmanızı sağlayabilir, sezaryen doğum ihtimalini yükseltir, hamilelik sürecinden sonra kilolarınız doğumdan öncekine göre daha da artar. Yani kilolarınız kalıcı hale gelebilir.
Ne Kadar Kilo Almalıyım?
Her hamile bir insanın kilo alımı farklılık göstermektedir. Eğer zayıf biriysen 20 kiloya kadar kilo alımı normal karşılanmaktadır, eğer aşırı kilolara sahip bir birey isen 7 kiloya kadar kilo alımı normal karşılanmaktadır. Bu durumların ötesinde bir durum gerçekleştiğinde veya zayıf isen ve 6-7 kilodan daha az bir kilo aldıysan hemen doktoruna danışmalısın.
Neden Kilo Alırım?
Gebelik süresince kilo alımı yaşaman normaldir. Bebeğinin büyümesi, vücudunun kendini bu konuda geliştirmesi ve hazırlaması, daha fazla yemek yemek gibi çeşitli sebepler senin kilo almanı hızlandıracaktır. Rahminin ve plasentanın genişlemesi, artan kan ve yağ hacmi, daha geniş yağ deposu da kilo alımının sebeplerinden bazılarıdır.
Hamilelikten Sonra Eski Kiloya Dönmek
Hamilelikte az kilo almak için daha önce dediğimiz gibi aldığınız kalorilere dikkat etmeniz gerekmektedir. Aynı şekilde hamilelikten sonraki süreçte eğer kilonuzda bir artış yaşandıysa yapmanız gereken hafif bir spor ve kalori alımınızı ayarlamaktır. Yaktığınız kaloriyi metabolizmanızın hızı belirlemektedir. Sindirim sisteminiz ne kadar hızlı çalışıyorsa yaktığınız kalori de bir o kadar fazla olacaktır. Eğer eski kilonuza dönemediyseniz ve bir miktar kilo artışı yaşadıysanız her gün yaktığınız kaloriye yakın miktarda yiyip spor yapmalısınız. Koşu, şınav, mekik gibi çeşitli birçok sporu yapabilirsiniz. Spor yapmak, vücudunuzun çeşitli yerlerinde bulunan yağların erimesine ve kaslarınızın güçlenmesine sebep olur. Bunlarla birlikte günlük protein ihtiyacınızı da karşılamalısınız. Çünkü spor yapmak sizin enerjinizi alacak ve daha çabuk yorulmanızı sağlayacak. Günlük protein ihtiyacınızı karşılamak, kaslarınızın daha güçlü bir şekilde çalışmasını sağlar.